I huvudet på Tant Grön

Direktlänk till inlägg 13 september 2010

Något jag inte förstår

Av Tant Grön - 13 september 2010 23:04När ett gäng mammor träffas så börjar det genast tjafsas om vikt och längd, inte mammornas vikt och längd utan deras barns. Varför denna hysteri om hur långa barnen är och hur mycket de väger, vad är det som är så förbövelens intressant med det?


Enda gången jag tycker det är intressant är om de passaret gränsen för att få sitta framåtvända i bilbarnstolen så att den lilla Gulliganen slipper att bli åksjuk.


Att gå till BVC har jag alltid tyckt känts lite utlämnande, stackars mina barn som får bli avklädda och lagda på en mysko våg bara för att en sköterska ska kunne se så att de följer kurvan. Godkänd liksom. Eller icke godkänd som mina ibland blev. Men eftersom jag själv aldrig varit orolig då jag alltid litat på mina instinkter så har det inte spelat någon roll. Men tänk de stackare som blir underkända och tror på det, att BVC är allsmäktiga och vet bättre än du vad som är bäst för ditt eget kött och blod.


När barnen sedan blir lite äldre och ska klara en massa test, stoppa rätt kloss i rätt hål, plocka fram det sköterskan ber om, svara på tokiga frågor osv. och min Storgulligan stoppar hela handen i munnen av obehag så mår jag bara så dåligt och frågar mig varför jag släpat dit henne.


Jag visste inte att BVC var frivilligt. Nu gör jag det och går inte längre dit.


Ett gäng mammor träffades här ikväll och genast börjades det tjafsas om vikt och längd, nej jag dömmer ingen, alla får givetvis tjafsa om vad de vill så länge det inte skadar någon. Jag ser bara inte det intressanta i det hela. Det är allt.


Men det här är kul. Tycker barnen. Här kan de förstå vad som händer, det kan de inte med en kurva.


  

 
ANNONS
 
Ingen bild

Persilja

14 september 2010 07:54

Nej BVC har aldrig varit min grej. Jag ammade ju tex mina tills de var drygt fyra år. Allihopa. Ibland ammade jag två medan en bodde i magen. Då ville ju de där paragrafryttarna tala om att så brukar man ju inte göra och det är ju inte bra för dig osv. Det var hur bra för mig som helst! Mina barn blev aldrig rivaler, alla fick vara nära mig om de ville. Men hjälp vad jag fick mycket skit för detta. Så jag gick inte till det där stället i onödan. Inte bara därför även för att jag vid första barnet kände att min naturliga säkerhet nästan ifrågasattes när man stod där inför vågens faktum. "Ger du nåt tillägg?" Nej det gör jag inte och tänker inte göra heller. Varför ska jag ge mitt barn pulver när jag har det bästa färdigblandat liksom? "Jamen viktkurvan!"
Jag har aldrig varit intresserad av kurvor och inte haft en susning om vad de vägt eller hur långa de varit.
Lustigt att du skrev om detta för jag var på tjejfest igår och några av våra barn är lika gamla. En mamma har oroat sig för sin 16-åring som inte växt alls. Han har varit kort och alla kompisar dragit iväg. Sen hade han vuxit 15 cm i sommar och hon var helt lyrisk och ropade på honom och han fick komma och visa upp sig. Då asscocierade jag till just BVCtiden då alla mammor pratade just kurvor hit och dit. Det fortsätter alltså, det där "tävlandet" som det i grund och botten är. Ett slags betyg på din förmåga som mamma kanske? :) Orka.

Tant Grön

14 september 2010 09:58

Märkligt att de inte gillade ditt ammande, på BVC här i stan är det raka motsattsen. Vi fick se på en ammningsfilm med riktigt stora barn som ammades på någon sån här föräldraträff för förstagångsföräldrar och det förespråkades i allra högsta grad att man ammade så länge som möjligt. Lustigt hur olika det kan va. Tävlandet slutar väl aldrig för dom som anammar den vägen från början, tycker att det tjafsas om än det ena än det andra så fort morsor träffas. Klart att jag också undrar saker och frågar mina vänner men att diskutera hur lång någon är, vad de väger, när de började krypa, gå, prata, bla bla, bla, jag blir ju trött bara jag tänker på det. Att vara en bra förälder tror jag märks på ifall barnen känner förtroende för sina föräldrar och kommer till dom när de behöver prata eller har det svårt på något sätt, inte om de följt en kurva som någon bestämt att man ska följa. Tänk Storgulliganen om tio år tar fram BVC-kortet och säger, tack mamma och pappa för att ni höll mig på kurvan, det har verkligen varit avgörande för den jag är idag! hahahah Nej jag hoppas att de känner sig trygga i sig själva och vågar följa sitt hjärta och är snälla mot andra. Då har jag gjort det jag skulle.

 
charlotte

charlotte

14 september 2010 07:59

Min yngsta son har ALDRIG följt kurvan, legat under med så mycket att BVC och senare skolan fick för sig att han hade anorexia. Vilket han inte hade. Idag är han 18 år, 180 cm och har ett BMI på 16... ja han är underviktig, han mår bra so what! Tack och lov för gymnasiet där lägger de sig inte i. Jag har aldrig heller förstått varför vikt och längd är så viktigt... en kurva?? Som bestämdes för årtionde sedan vem orkar liksom bry sig. Men jag måste berätta en sak, jag gick bakom ett gäng mammor för någon vecka sedan, alla med barn i liggvagn. De stora barnen var på dagis kunde jag förstå av deras samtal - men här pratades det inte barn utan makarnas jobb, hur viktigt det var med egen tid etc etc... jag tänkte vad tiderna förändras på bara 20 år.
Lycka till med dina studier!

http://charlottas.bloggagratis.se

Tant Grön

14 september 2010 09:49

Makarnas jobb, okej, var tävlingen där då istället eller? Jag tror att man vet om något är tokigt med ens barn eftersom man är så "conectad" med dom, om man lyssnar då vill säga och det är det ju inte alla som gör, och då kan något som BVC förstöra balansen och få in tvivel i de känslorna. Sedan har jag ju alltid haft ett starkt motstånd till allt som har med normen att göra och en institution som BVC handlar det ju om att följa normen.

Ja du Charlotte, lycka behöver jag verkligen just nu, det står helt still i huvudet och jag är fortfarande inte klar med min analys :-( Eller så har jag för höga krav? Nej så kan det väl inte va :-)

 
charlotte

charlotte

14 september 2010 12:19

Ställ inte för höga krav på dig själv, känner igen det. Jag stupade mållinjen pga av för höga krav men jag hade också dålig självkänsla att tampas med. Idag är jag bara en halvfärdig etnolog, fast det är väl inte så bara egentligen. Det är ju mer än vad vissa politiker har i bagaget ;-)
Du har så rätt, jag tänkte inte så att de tävlade om vems make som var bäst. Men det var säkert så, det verkade som egna tiden och att maken skulle ställa upp var det viktigaste i deras liv. Inte barnen. Vi är väl alla olika kan jag tro.
BVC hatade jag... visste inte ens att det var frivilligt, då hade jag aldrig gått dit. Som de tjatade om tillägg etc... ska man övergöda ungarna redan från början??? Är de tjocka är det inte bra, inte bra om de är som mina underviktiga. Fast å andra sida BVC skapar jobb i alla fall kanske så man måste se det.

http://charlottas.bloggagratis.se

Tant Grön

14 september 2010 14:22

Nej jag släpper på kraven och känner hur mina käkar slappnar av... :-) Men tillägg kan ju aldrig vara bra, jag fattar inte vart de får allt ifrån? Det finns förbövelen inget bättre än modersmjölken! Och tjocka, vem säger att alla bäbisar ska vara tjocka, vi är väl alla olika. Huvudsaken är väl att de äter skiter och sover så är allt bra. Etnologi låter väldigt intressant och samma sak där, vem bestämmer att man måste ha en examen? Jag har så svårt för regler och känner att det kan bli en enorm kamp det här med att plugga men jag vill försöka att ändå göra det på mitt sätt och samtidigt få betyg, annars får jag ju inget csn och utan det kan jag inte leva.
Men allt ordnar dig :-D

 
lotta

lotta

14 september 2010 21:08

Haha, nä den är kanske inte så avkopplande. Men det är lugnt för jag kom aldrig så långt som till avkopplingsstadiet. Kommer annat ivägen för jämnan!
Ha det/lotta

http://atollenrock.blogg.se

Tant Grön

16 september 2010 08:22

hahaha! Shit asså! Den är verkligen hemsk den boken. Vi läste den i en bokklubb som jag är med i och jag var jättearg på hon som hade valt den boken för jag mådde verkligen dåligt av den. Men jag är också tacksam för allt det där hemska fick mig att jobba med mitt kontrollbehov. Inget ont som inte har något gott med sig!

 
charlotte

charlotte

15 september 2010 07:53

Jag saknar betyg i en hel kurs! Gulp... det var den terminen jag slog huvudet i väggen första gången..ställde för höga krav på mig själv, vågade inte ta för mig och mådde allmänt dåligt. Inte förstod jag heller vad som hände med mig utan trodde det var ett övergående stadie... efter det har jag fallit hårt 2 gånger till. Jag håller med dig angående examen, om jag läser x antal kurser så borde det räknas som utbildning fast det jag inte har fullständiga betyg/läst klart. Betyget är bara några bokstäver och vem säger att jag inte kan fast jag föll på tentorna? Ett betyg bevisar inget, jag kan kanske sådant som inte kommer upp på tentorna. Det som jag upplevde som ett problem var att det alltid skulle skrivas vetenskapligt, jag har svårt för den torra stilen. En vetenskaplig uppsats säger mig inte så mycket. Om man nu som jag läste etnologi och det handlar om människans sätt att förhålla sig till sin omgivning och man inte får lägga in personliga erfarenheter eller känslor, inte ens redovisa ovetenskapligt de uppgifter man fått fram genom att prata med folk. Jag skrev tex om hur djurägare upplever sina djurs död. Att göra det helt vetenskapligt är svårt.Det som jag upplevde som viktigt försvann i texten och diagram. Jag har aldrig heller gillat regler, jag tror på det sunda förnuftet, att man vet inom sig vad som är rätt och fel. Ställer man upp för märkliga och konstiga regler som ingen begriper sig på då går det fel. Samtidigt vill jag se mer av empati, etik och moral i samhället...
Jag sitter här och får lust att börja plugga! Vill så gärna läsa teologi men har liksom den där dumma ryggsäcken som hindrar...
För att gå över till BVC igen, mina ungar är ju vuxna idag vilket jag är glad över. Min första son ammade jag inte, det låste sig från första dagen. Jag blev helt enkelt stressad av olika anledningar, minns när vi hade vänner över och deras ungar stod och hängde över mig när jag skulle amma min son, för att de enligt mamman deras tyckte det var så mysigt. Jag blev helt ställd, det låste sig. Var tillbaka till BB och skulle få hjälp resultatet blev att det låste sig än mer eftersom de tyckte det var konstigt. Efter 14 dagar och en son som inte gick upp i vikt så fick han tillägg istället. BVC gjorde sitt bästa för att tala om hur dåligt det var att jag inte ammade och så skulle han ha mer tillägg, hela tiden! För att han var underviktig. Min andra son ammade jag, den gången fick jag vara ifred, han åt som en häst och skulle enligt BVC ha tillägg. Märkligt! Allt bara för att barnen låg under viktkurvan för mycket. Både i längd och vikt! SUCK! Vad jag är glad att den tiden är över sedan länge, man får bara hoppas att BVC har ändrat rutiner och inställning sedan dess. Jag har överhuvudtaget svårt för att bli bestämd över, jag klarar inte av att någon talar om för mig vad jag ska göra, hur jag ska vara... tror vi är rätt lika i det, du och jag??
Allt blir bra och ordnar sig!! Håller tummarna för dig och dina studier!

http://charlottas.bloggagratis.se

Tant Grön

16 september 2010 08:20

Det är givetvis jättebra att det finns alternativ tillde som inte kan amma, för alla kan faktiskt inte det. Jag menade förstås att det inte finns någon anledning att göda bäbisar som får bra mat från bröstet, men om inte det funkar så är det skitbra att det finns alternativ.

Jag har ju som sagt alltid haft lite motstånd till allt som har med regler att göra, måste liksom göra tvärtom bara för att liksom. Men jag, inte att jag har kommit över det eller så, men just nu i mina studier så ser jag på något sätt fram emot att spela efter reglerna men ändå hitta någon väg som jag kan stå för, eller tycka om, eller något... Jag ser det lite som en väldigt spännande utmaning. Tidigare så hade det väldigt mycket med egot att göra tror jag och eftersom det där egot är så väldigt litet nu i jämförelse så gör det inget om jag möter motstånd i universitetsvärlden.

Jag har inte ens ångest över det faktum att om jag hade sökt CSN innan den förste juli så hade min ekonomi sett väldigt annorlunda ut. Och alla skulle säkerligen råda mig ifrån att fortsätta plugga om de hade alla detaljerna som pågår i mitt liv just nu, särskillt den ekonomiska biten som folk är så jävla upphängda på. Men eftersom jag inte orkar höra allt negativt om att det inte går, det kommer du aldrig klara, vad ska du leva av osv, så berättar jag helt enkelt inte. Hahahah.

Jag gjorde studieavbrott när jag blev gravis med Storgulligan eftersom jag inte ville plugga med småbarn och jag kände att jag behövde all tid jag kunde få till att hitta ett jobb innan hon föddes. Sedan har jag bara väntat på att jag ska orka börja plugga igen och den tiden är nu, då kan jag inte låta något så trivialt som pengar stå i min väg. Jag behöver alltså ta ett visst antal poäng innan jag blir beviljad studielån. Det är sanningen och det går inte att bråka med den. Jag få helt enkelt leva på sparade pengar tills jag får studielånet, ingen big deal.

Men jag hör röster som säger att det är inte det pengar är till för bla bla, men det måste ju ändå jag få bestämma! Och vadå, sparar man inte pengar för att man ska kunna klara sig på de regniga dagarna kanske, och vad är isf det här?

:-D

Allt är som det ska. Kram

 
Ellenmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Ellenmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

15 september 2010 18:36

Jeg liker også dårlig det at unger både fysisk og mentalt hele tiden blir målt opp mot en skapt norm. Utviklingsløpet skal være sånn, og dersom man ikke følger alle kurvene er det ikke kurvene det er noe galt med, men barna, eller muligens foreldrene. Haha!! Det beste er jo å le av det!!! I følge malen har jeg en unge som er for tykk, en er for tynn, en som er for stille og en som er for urolig. Jaja. Syns de er flotte barn hele bunten,jeg!!

Men samtidig har jeg opplevd at et av mine barn fikk sin (genetiske) diagnose ganske sent fordi lege og helsesøster stemplet alt som normalt, mens det samlet sett var veldig unormalt. Nå skapte ikke det særlig problemer for oss at han ble diagnostistert så sent, men det kan jo være greit å huske på at når mange ting ikke stemmer med kurvene, så kan det jo være noe alvorlig galt som barnet trenger hjelp og kanskje behandling for.

http://mmjjznnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Tant Grön

16 september 2010 08:09

Ja visst är det bra med BVC för att upptäcka sådant som man eventuellt behöver hjälp med, men jag tror att de har glömt att det är det de egentligen är till för och då missar de det viktiga. Jag tror också att föräldrar känner om det är något fel om de är i kontakt med sig själva, och att då är föräldern den bästa "kontrollen" inte BVC. Men nu för tiden är inte människor i kontakt med sig själva eftersom vi har lämnat över det till myndigheter av olika slag och förlitar oss helt på att det ska veta vad som är bäst för oss men grejen är att ingen annan än du själv vet vad som är bäst för just dig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tant Grön - 13 mars 2013 22:54


Att berätta att jag inte längre finns här utan där.     ...

Av Tant Grön - 27 oktober 2012 11:59

... Men det kan vara så att jag bryggde kaffet i koppen och sedan hällde det i min nya kaffekanna, som heter Stencil (bara en sån sak liksom) och efter det hällde jag tillbaka kaffet i koppen.   Mitt kaffe är ju redan populärt. Men med min...

Av Tant Grön - 24 oktober 2012 22:10

Jag målar ansikten och dricker te. Det var 19 år sedan sist räknade jag precis ut. Sedan jag målade ansikten alltså. Te drack jag senast igår. Basånivet. ...

Presentation


Hej och välkommen in i mitt huvud. Var inte rädd, jag är inte farlig, inte ett dugg. Är du? Äsch, jag skojade bara. Jag är skitfarlig. Var rädd för bövelen.

Fråga mig

17 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Jag

Tjocka släkten

Gamla lumparpolare

Festivaler 2012

Feminism

RSS

Besöksstatistik

Receptbank

Råkost.se

Gemenskap

Råkostrecept

.

bloglovin

Bloglovin

bloglovin

Översätt bloggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se